BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Friday, April 16, 2010

GELATINE VS GLUTEN

Mungkin kawan2 ada terserempak dgn perkataan gluten kt sini kn?agak byk jugakla-slalunya kat coklat, biskut, atau roti...tiba2 rasa was2 timbul..(eh...macam gelatine jer..setahu aku gelatine xboleh makan, unless dr Malaysia atau negara Arab yg jual)

Jangan risau...saya pun pernah mngalaminya..disebabkan was2 dan perasaan ingin tahu, ku jelajahi laman sesawang mencari kepastian.

Cuma browse kat about.com jer..

Gluten:

  • The mixture of protein, found in wheat grains (tumbuhan)
  • Not soluble in water – give wheat dough its elastic texture
  • Any of prolamins found in cereal grains like wheat, rye, barley, and possibly oats
  • Cause digestive disorder: celiac disease (damaged small intestines and interfere with the absorption of nutrients from food)
Gelatin:
  • Animal protein substance
  • Extracted by boiling animal skin and bones
  • Immerse in liquid


So, kat western country memang ramai yang dapat celiac disease ni, sebab makanan diorang byk berasaskan wheat and cereals. Kalau yg dapat penyakit ni, biasanya diorang amik nasi untuk ganti roti(karbohidrat). Jadi, beruntunglah sesiapa yang makan nasi...kurang potensi kena penyakit nih..

Kesimpulannya, kalau packaging tuh tulis gluten,semua orang dah tahu la kan, boleh makan sbb sumbernya dari tumbuhan...gelatin tuh, hati2 la sikit..baik jauhi kalau tak tahu asal usulnya..



2 comments:

faraziela yahya said...

alhamdulillah, terima kasih membantu hari hariku :)

mudah lah siket kalu nk beli makanan mcm ni :)

USRAH QUT said...

hehe ;)